Een goed tuinontwerp staat of valt met het realiseren van jouw tuinwensen.

Het is dan ook heel belangrijk om vooraf duidelijk te bepalen wat die tuinwensen precies zijn. Bedenk bij voorkeur nog voor het eerste gesprek met de Tuinontwerper wat voor jou belangrijk is in een tuin.

  • Bedenk welke bestaande elementen je zou willen behouden (realiseer je hoe lang het duurt voordat je wederom een volwassen boom in de tuin hebt, of hoeveel extra kosten je zou hebben aan het vervangen van een minder mooie schuur, die nog in goede staat is).
  • Vraag je af waarvoor of op welke manier je de tuin vooral zou gebruiken. Hou daarbij rekening met alle bewoners of gezinsleden.
  • Veel mensen hebben vooraf ook al een bepaalde tuinstijl in hun hoofd. Hou je van formeel, of juist informeel? Denk je aan een kenmerkende stijl of sfeer uit een bepaalde regio (mediterraanse tuin, Japanse tuin, Engelse cottage tuin, etc.)? Hoewel dit niet altijd vast staat en een goede ontwerper hierin ook nog kan meedenken, is dit wel iets om duidelijk aan te geven.
  • Ook welke planten je graag in de tuin zou willen, of juist niet kan je prima aangeven bij een tuinontwerper. Toch zal deze altijd kijken in hoeverre dit bij het totaalplaatje van de tuin (en het huis) past.
  • Niet onbelangrijk is om duidelijk aan te geven hoeveel tijd je beschikbaar hebt voor onderhoud, of hoeveel tijd je hieraan ongeveer kwijt zou willen zijn. Op basis hiervan kunnen bepaalde plantsoorten of borders al dan niet worden opgenomen in het tuinplan.
  • Stel een duidelijk en realistisch budget vast. Doe alvast wat voorwerk, zodat je kan inschatten of eventuele gewenste materialen en elementen haalbaar zijn en stel het plan (of het budget) op tijd bij.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.