Deze week beantwoorden we de Tuinvraag van Willem:

Wanneer kan je het beste een Dakplantaan snoeien of laten snoeien? En hoe doe je dat?

Platanen (Platanus hispanica) zijn mooie karakteristieke bomen, met groot blad en afbladderende bast.

Het zijn alleen wel erg sterke groeiers. Leivormen van de plataan, zoals een dakboom of parasolboom, moeten dan ook jaarlijks gesnoeid worden.

Als je een dakplataan niet regelmatig snoeit, is deze later veel moeilijker weer terug in vorm te krijgen en er kunnen grove zaageinden noodzakelijk zijn om de gewenste afmetingen en vorm te bereiken.

Wanneer dakplataan snoeien?

De beste tijd om een dakplataan te snoeien of te laten snoeien is in de winter. In principe is de periode november tot maart geschikt. Februari is vaak ideaal. Als het vriest kan je overigens beter niet snoeien.

Indien gewenst kan je ook in de zomer (rond juni-juli) ook nog de opgaande takken alvast inkorten. Dit scheelt werk in de winter en zo blijven de takken wat dunner en daardoor makkelijker te snoeien.

Als een plataan nog in blad is, komt er vaak een soort stof of kleine haardeeltjes vrij, wat kan zorgen voor irritatie aan de ogen (en huid als je allergisch bent). Door in de winter te snoeien heb je hier geen last van.

Dakplataan snoeien: zo snoei je een dakplataan.
Dakplataan snoeien (via KleineTuinen.nl)

Hoe snoei je een dakplataan?

Het is belangrijk om een dakplataan klein te houden en in de juiste vorm. Dit betekent dat je jaarlijks alle opgaande takken terugsnoeit, tot op de hoofdtak. Indien de parasolvorm niet groter mag worden, kan je ook de hoofdtakken begrenzen, door deze op de gewenste afstand af te snoeien.

Naast het wegsnoeien van alle opgaande takken, is het uiteraard ook nodig om dode, zieke en kruisende takken af te snoeien.

* Dit bericht (incl. foto’s) is al eerder gepubliceerd op KleineTuinen.nlWanneer snoei je een Dakplataan? En hoe?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.