Deze week beantwoorden we de Tuinvraag van Kor:

Mijn tuinhibiscus wordt erg groot: Wanneer kan ik deze snoeien? En tot hoe ver kan je Hibiscus terugsnoeien?

Een Hibiscus (altheastruik) is een prachtige lang bloeiende struik met mooie grote bloemen, met een exotisch tintje. In Nederland is eigenlijk alleen Hibiscus syriacus winterhard. Als de standplaats goed is (voldoende doorlatende grond), dan kunnen deze struiken aardig hoog worden. De bloei zal dan steeds hoger te zien zijn.

Een te fors geworden Hibiscus kan je flink terugsnoeien. Dit kan tot wel 30-50cm boven de grond. Dit noem je verjongen of verjongingssnoei.

Doe dit liever niet in het najaar, maar wacht tot het voorjaar. Bij voorkeur het eind voorjaar, als de kans op vorst geweken is. Na het snoeien is Hibiscus gevoeliger voor vorstschade. Als er op het goede moment gesnoeid wordt, zal Hibiscus syriacus opnieuw uitlopen en weer prachtig bloeien. Zelfs nog dat jaar, want Hibiscus bloeit op eenjarig hout (groei van hetzelfde jaar).

kan je een te grote Hibiscus terugsnoeien in het najaar? Of beter in het voorjaar?

Gebruik altijd schoon snoeigereedschap en maak nette snoeiwonden. Snoei de takken iets schuin af (zodat water er sneller afloopt) en snoei iets boven een knop op zijtak. Indien een tak niet goed gesnoeid werd, is het aan te raden om dit iets dieper alsnog netjes af te snoeien.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Registreren

Wachtwoord opnieuw instellen

Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen via de e-mail.